Porównanie trendów żywieniowych wśród grup rasowych i społeczno-ekonomicznych w Stanach Zjednoczonych ad

Aby uniknąć przesuwania wyników z powodu różnych metod zbierania danych, w każdej ankiecie wykorzystaliśmy tylko informacje z zapisanego przez ankietera rekordu spożycia pokarmu. Do obliczenia wartości odżywczej pokarmu użyto bazy danych Nutrient Database z 1994 roku. Zastosowano program łączący w celu przypisania tego samego kodu żywnościowego do porównywalnych pozycji w każdym okresie. Wartości z bazy danych składników odżywczych z 1994 r. Zostały następnie zastosowane do trzech zestawów danych w celu zapewnienia spójnych oszacowań składu odżywczego w czasie. Wykorzystanie bazy danych dotyczących substancji odżywczych opracowanej w latach 90. w celu przypisania wartości makroskładników do żywności spożywanej we wcześniejszych okresach nie powinno sztucznie powodować istotnych różnic w pomiarach energii żywnościowej i zawartości tłuszczu.15,16
Spożywanie posiłków
Aby zbadać zmiany w ilości spożywanych pokarmów w czasie, opracowaliśmy środki żywieniowe, w tym miary makroelementów i grup żywności, które można zastosować do danych ze wszystkich trzech badań. System grupowania żywności dzieli główne grupy żywnościowe USDA na 56 bardziej wyrazistych grup opartych na składnikach odżywczych, w zależności od składu tłuszczu i błonnika pokarmowego; grupy te obejmowały wszystkie produkty żywnościowe, które respondenci zgłosili na temat jedzenia.8,10 (Kopia systemu grupowania żywności jest dostępna u autorów).
Wskaźnik jakości diety
Tabela 1. Tabela 1. Wskaźnik jakości diety. Głównym środkiem, który wybraliśmy w celu zilustrowania obserwowanych trendów, był wskaźnik jakości żywienia, będący kompilacją ośmiu zaleceń dotyczących konsumpcji żywności i składników odżywczych z National Academy of Sciences (Tabela 1) .17 Wskaźnik ten odzwierciedla gradient ryzyka związanego z dietą dla główne choroby przewlekłe związane z dietą. Respondenci, którzy spełnili określony cel żywieniowy, otrzymali wynik 0; ci, których spożycie spadło w granicach około 30 procent celu, otrzymali punkt; a ci, których spożycie różniło się o więcej niż 30 procent od celu, otrzymali wynik 2. Wyniki dla wszystkich ośmiu celów dietetycznych zostały zsumowane, tak że indeks wahał się od 0 do 16 (im niższy wynik, tym lepsza dieta) . Szczegóły dotyczące uzasadnienia, budowy i ważności indeksu pojawiają się w innym miejscu. 18, 19 Na potrzeby naszej analizy, wskaźnik jakości żywienia 4 lub mniej został uznany za reprezentujący relatywnie zdrowszą dietę, a wartość 10 lub więcej relatywnie mniej zdrowa dieta; respondenci o wskaźniku jakości żywienia 4 lub mniej z definicji spełniali co najmniej cztery z ośmiu zaleceń dietetycznych.17
Statystyki opisowe dotyczące poszczególnych składników diety i ogólnego rozkładu wyników dietetycznych wśród respondentów w każdym badaniu zostały wygenerowane zgodnie z rasa i status społeczno-ekonomiczny.
Wyniki
Tabela 2. Tabela 2. Średni wskaźnik jakości diety Wyniki i dystrybucja indywidualnych wyników <4 lub> 10, według statusu społeczno-ekonomicznego i wyścigu dla każdej ankiety. Ogólnie rzecz biorąc, jakość diety poprawiła się w latach 1965-1989-1991. Średni wskaźnik jakości diety (. SE) zmienił się z 7,4 . 0,02 na 6,4 . 0,01. Poprawę tę zaobserwowano we wszystkich grupach rasowych i społeczno-ekonomicznych (tabela 2). Różnice w średnim wyniku wskaźnika jakości żywienia w zależności od rasy i statusu społeczno-ekonomicznego zawęziły się
[hasła pokrewne: Choroba Perthesa, polyporus, dabrafenib ]
[hasła pokrewne: przetrwałe migotanie przedsionków, przewlekły katar krzyżówka, przewlekły nieżyt nosa krzyżówka ]