Porównanie trendów żywieniowych wśród grup rasowych i społeczno-ekonomicznych w Stanach Zjednoczonych czesc 4

Aby zilustrować zmiany w konsumpcji między 1965 a 1989-1991, zmiany w średnim spożyciu żywności z wybranych grup żywnościowych przez białych i czarnych o niskim statusie społeczno-ekonomicznym i białych o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym są pokazane w Tabeli 4. Czarne o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym są wyłączone ze względu na małą próbkę w 1965 r. W latach 1989-1991 biali o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym spożywali żywność o niskiej zawartości tłuszczu częściej niż inne badane grupy, zmniejszali spożycie niektórych wysokotłuszczowych produktów spożywczych i zwiększali spożycie błonnika o wysokiej zawartości tłuszczu. żywność i warzywa bogate w składniki odżywcze. Biali o niskim statusie społeczno-ekonomicznym z czasem zwiększyli spożycie niskotłuszczowej żywności, ale zmniejszenie spożycia pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu było mniejsze niż białek o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym. Biali o niskim statusie społeczno-ekonomicznym również mieli mniejszy wzrost spożycia pokarmów bogatych w błonnik i bogatych w składniki odżywcze ciemnozielonych i pomarańczowych warzyw niż białych o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym. W latach 1989-1991 w porównaniu z 1965 r. Czarni o niskim statusie społeczno-ekonomicznym częściej spożywali żywność o niskiej zawartości tłuszczu i zmniejszali spożycie niektórych wysokotłuszczowych produktów spożywczych, takich jak mleko o wysokiej zawartości tłuszczu, czerwone mięso i boczek, ale ich wzrost był większy. w konsumpcji wysokotłuszczowego sera niż w innych grupach. Jednak liczba gramów wysokotłuszczowego sera spożywanego na osobę przez czarnych o niskim statusie społeczno-ekonomicznym była nadal mniejsza niż w innych grupach. Czarni o niskim statusie społeczno-ekonomicznym również znacznie zwiększyli spożycie gotowych do spożycia zbóż o wysokiej zawartości błonnika i owoców cytrusowych. Zmniejszyły także spożycie warzyw innych niż ciemnozielone i pomarańczowe.
Dyskusja
Ogólnie rzecz biorąc, wzorce żywieniowe badane za pomocą wskaźnika jakości żywienia sugerują dwa główne trendy. Po pierwsze, różnice między grupami rasowymi i społeczno-ekonomicznymi z czasem się zawęziły. Ogólna poprawa średnich ocen wskaźnika jakości diety w czasie odzwierciedla zmieniające się wzorce konsumpcji i rosnącą akceptację zaleceń żywieniowych. Związane z tłuszczem składniki wskaźnika (spożycie cholesterolu i tłuszczu całkowitego i nasyconego) oraz spożycie białka podążają za tym wzorem; jednak średnia liczba porcji owoców i warzyw oraz konsumpcja zbóż pozostały stałe lub zmniejszyły się w niektórych grupach, takich jak biali i czarni o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Zmiany związane z grupami żywności są trudniejsze do zinterpretowania, ale ogólnie pokazują, że biali o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym ograniczyli konsumpcję artykułów w grupach o wysokiej zawartości tłuszczu i dostosowali się do innych wytycznych żywieniowych w większym stopniu niż biali czy czarni średnio i nisko status społeczno ekonomiczny.
Po drugie, poprawa diety była bardziej prawdopodobna w grupach o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym. Przy tak niewielu czarnych o wysokim dochodzie ankietowanych w 1965 roku, nie możemy opisać trendów w tej grupie tak wyraźnie jak w innych grupach, ale nasze wyniki sugerują, że ta podgrupa jest bardziej podobna do białych o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym niż do czarnych o niskim statusie społeczno-ekonomicznym . Podsumowując, chociaż w 1965 r. Istniały duże różnice w jakości żywienia, a białka o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym spożywające najgorsze diety, mierzone wskaźnikiem jakości żywieniowej, a czarne o niskim statusie społeczno-ekonomicznym, najlepsze, w latach 1989-1991, diety wszystkie grupy były względnie podobne.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Obsługiwany częściowo przez dotację z Kellogg Corporation.
Jesteśmy wdzięczni dr Victor Fulgoni, dr Leila Saldanha i dr Janet Tietyen z Kellogg, Phil Bardsley i Kelly Gallagher za wsparcie programowe, Terri Carson za pracę przy opracowywaniu środków dla grup żywnościowych, Lynn Igoe za pomoc redakcyjną i Frances Dancy do wsparcia administracyjnego.
Author Affiliations
Z Departamentu Odżywiania, University of North Carolina, Chapel Hill.
Prośba o przedruk do Dr. Popkina w Carolina Population Center, CB 8120 University Square, University of North Carolina, Chapel Hill, NC 27516-3997.
[hasła pokrewne: wdrożenia magento, suprasorb, Enterolbuprenorfina ]
[hasła pokrewne: słońce ciekawostki, rak plaskonablonkowy, rak podstawnokomórkowy rokowania ]