Porównanie trendów żywieniowych wśród grup rasowych i społeczno-ekonomicznych w Stanach Zjednoczonych

Chociaż badania nad wzorcami otyłości i stężenia cholesterolu w surowicy sugerują możliwe różnice w diecie w zależności od rasy i statusu społeczno-ekonomicznego, niewiele badań reprezentatywnych w Stanach Zjednoczonych opisuje różnice dietetyczne związane z rasą lub dochodami.1-4 Ogólnie, czarni konsumują mniej tłuszczu i energii niż białka, ale więcej cholesterolu.5 Analiza przekrojowa wykazała, że czarni spożywają mniej owoców i warzyw niż biel6. Nie obserwowano systematycznie trendów żywieniowych w czasie, a analizy ograniczono poprzez stosowanie kategorie grupowe, które nie odzwierciedlają ważnych wzorców spożycia tłuszczu i błonnika. Wykorzystanie danych gospodarstwa domowego, a nie danych dotyczących poszczególnych diet, również ograniczyło poprzednią pracę.7-10 Wykorzystaliśmy dane dotyczące poszczególnych diet z reprezentatywnej próby populacji Stanów Zjednoczonych w celu porównania tendencji dietetycznych w grupach rasowych i społeczno-ekonomicznych w latach 1965-1989-1991.
Metody
Projekt ankiety i przykład
Z ponad 60 000 uczestników trzech ankiet Departamentu Rolnictwa USA (USDA) wybraliśmy dorosłych (w wieku 18 lat lub starszych), którzy byli albo biały, albo czarny i dla których dane dotyczące diety były dostępne jako nasza ostateczna próba. Spośród tych 32 406 badanych, 6061 było respondentami w Ogólnopolskich badaniach konsumpcji żywności z 1965 roku, 16 425 w Ogólnopolskich badaniach konsumpcji w latach 1977-1978, a 9920 w Ciągłym badaniu spożycia przez ludzi w latach 1989-1991. Te badania USDA są podawane na stratyfikowane próbki probabilistyczne gospodarstw domowych niezinstytucjonalizowanej populacji w 48 stanach przejściowych. Ankiety z lat 1977-1978 i 1989-1991 przeprowadzono w czterech falach (zima, wiosna, lato i jesień), z których każdy badał inną próbę. 11-13 Badanie z 1965 roku zgromadziło dane na temat poszczególnych diet w pojedynczej próbce w spring.14 Te ankiety były wieloetapowymi, warstwowymi próbkami populacji USA w określonych obszarach geograficznych. W przypadku każdej ankiety wskaźniki odpowiedzi różniły się w badanych podgrupach. W związku z tym wagi, uzyskane na podstawie wskaźnika odpowiedzi dla każdej podgrupy, mogłyby zostać wykorzystane, aby umożliwić wnioskowanie mające zastosowanie do całkowitej, niezinstytucjonalizowanej populacji USA.11,12,14
Kategorie statusu socjoekonomicznego opierały się na wykształceniu i dochodach. Respondenci z ponad 12 ukończonymi latami kształcenia i dochodem przekraczającym 350 procent poziomu ubóstwa zostali zakwalifikowani jako osoby o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym; respondenci z wykształceniem gimnazjalnym poniżej poziomu niższego i dochodem poniżej 185% poziomu ubóstwa zostali sklasyfikowani jako osoby o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Szacunki wariancji w badaniu są często większe dla czarnoskórych ze względu na ich mniejszą liczbę w każdym z trzech badań. Godna uwagi jest nieproporcjonalnie mała liczba Murzynów o wysokim statusie społeczno-ekonomicznym.
Dane żywieniowe
W każdym badaniu ankieterzy pytali respondentów, w domach respondentów, o wycofanie diety w ciągu jednego dnia (jednodniowe wycofanie z diety). Zebrano informacje o wszystkim, co respondenci zjadali w domu lub poza nim. Ankiety z lat 1977-1978 i 1989-1991 obejmowały również dwie samodzielne dzienniki żywnościowe
[przypisy: Corsodyl, przetoka odbytu objawy, Enterolbuprenorfina ]
[więcej w: nieżyt nosa krzyżówka, przetoka odbytu objawy, przetoka odbytu zdjęcia ]