Regulacja opróżniania żołądka u ludzi przez cholecystokininę.

W niniejszym badaniu wykorzystano system testów biologicznych do pomiaru cholecystokininy w osoczu (CCK) w celu oceny, czy CCK ma fizjologiczną rolę w regulowaniu opróżniania żołądka u ludzi. Poziomy CCK w osoczu i opróżnianie żołądka po przyjęciu mieszanej płynnej mączki określano u pięciu normalnych ochotników płci męskiej. Cukrzyca na czczo wynosiła średnio 0,8 +/- 0,1 pM i wzrosła do 6,5 +/- 1,0 pM w ciągu 10 minut po spożyciu mieszanego posiłku. Poziom CCK pozostawał podwyższony do 90 minut. Opróżnianie żołądka po posiłku było powolne; pod koniec 90 min 68% początkowej objętości pozostało w żołądku. Szybkość opróżniania żołądka z wody mierzono następnie u tych samych osobników przy równoczesnym wlewie soli fizjologicznej lub jednej z dwóch dawek CCK (12 pmol / kg na godzinę i 24 pmol / kg na godzinę). Po podaniu wlewu soli stężenie CCK w osoczu nie zwiększyło się szybciej niż zawartość podstawowa i żołądkowa. Pod koniec 90 min tylko 7% początkowej objętości pozostało w żołądku. Niższa dawka CCK spowodowała osiągnięcie poziomu 3,4 pM w osoczu, który zarówno powodował reprodukcję średniego poziomu poposiłkowego w osoczu, jak i powodował znaczne opóźnienie opróżniania żołądka. Wyższa dawka CCK osiągnęła poziom 8 pM w osoczu i powodował opóźnienie w opróżnianiu żołądka, które było podobne do obserwowanego podczas posiłku mieszanego. Ponieważ egzogenna CCK w stężeniach występujących po posiłku opóźnia opróżnianie żołądka, wnioskujemy, że CCK jest fizjologicznym regulatorem opróżniania żołądka.
[hasła pokrewne: rumień brzeżny, obroża foresto allegro, rodnik hydroksylowy ]