Wpływ ostrej hiperglikemii na aktywność glikolityczną mięśnia sercowego u ludzi.

Wpływ hiperglikemii na przemianę glukozy w mięśniu sercowym badano u siedmiu zdrowych mężczyzn (wiek 24 +/- 4 lata). [6-14C] Glukozę i [U-13C] mleczan podano jako wskaźniki. Glukozę cyrkulacyjną podwyższono do dwóch poziomów hiperglikemicznych, stosując technikę zacisku na godzinę na każdym poziomie. Średnie stężenie glukozy we krwi wynosiło odpowiednio 4,95 +/- 0,29 (kontrola), 8,33 +/- 0,31 i 10,84 +/- 0,60 mumoli / ml. Ekstrakcja glukozy znacznie wzrosła z poziomu kontroli (0,15 +/- 0,13 mumoli / ml) podczas każdego poziomu stężenia glukozy (0,28 +/- 0,12, P mniej niż 0,02 i 0,54 +/- 0,14 mumoli / ml, P mniej niż 0,005, odpowiednio). Wytworzenie mięśnia sercowego 14CO2 wykazało, że podczas kontroli 9 +/- 10% egzogennej glukozy utleniano natychmiast po ekstrakcji. Pomimo znacznego wzrostu ilości egzogennej glukozy utlenionej hiperglikemią II poziomu, stanowi ona jedynie 32 +/- 10% wyekstrahowanej glukozy. [13C] Analiza mleczanu wykazała, że mięsień sercowy uwalniał mleczan; podczas kontroli 40 +/- 30% tego mleczanu pochodziło z egzogennej glukozy, a podczas hiperglikemii ta wartość wzrosła do 97 +/- 37% (p mniej niż 0,005). Zatem dane te pokazują, że podczas krótkotrwałej hiperglikemii ekstrakcja glukozy w mięśniu sercowym jest zwiększona. Jednak pomimo wzrostu egzogennego utleniania glukozy i udziału egzogennej glukozy w uwalnianiu mleczanu, większość wyekstrahowanej glukozy (tj. 57%) jest prawdopodobnie przechowywana jako glikogen.
[podobne: helikopter zdalnie sterowany allegro, radioterapia stereotaktyczna, nieżyt nosa krzyżówka ]