Wybuch infekcji Salmonella z lodów

W swoich badaniach nad ogólnokrajową epidemią zakażeń Salmonella enteritidis, związaną ze spożywaniem lodów (wydanie z 16 maja), Hennessy i współpracownicy pokazują, jak skuteczne może być właściwe wykorzystanie narzędzi epidemiologicznych. Jednak kwestionuję ich ogólnokrajowe szacunki infekcji. Przedstawione dane zdecydowanie sugerują, że sprawy były znacznie bardziej powszechne na określonym obszarze (południowo-wschodnia Minnesota) niż na innych obszarach, ustalenia prawdopodobnie związane z konkretną datą produkcji lodów (26 sierpnia 1994 r.). Wysokie stężenie przypadków w tym obszarze nie wynika z samych zwiększonych testów.
Wydaje się bardziej prawdopodobne, że przyczepy cysterny używane do transportu premiksu do lodów nie były równomiernie zanieczyszczone (nie jest jasne, ile użyto ich w przypadku lodów objętych epidemią) i że tylko kilka ciężarówek (szczególnie jedna lub więcej 26 sierpnia) miało znaczny stopień zanieczyszczenia. Jeśli tak było, wyników nie należy ekstrapolować, aby zapewnić krajową zapadalność. Przekrojowe badanie nie pomaga w odpowiedzi na pytanie, czy wyższe poziomy ataków w południowo-wschodniej Minnesocie były szczególnie związane ze spożywaniem lodów z 26 sierpnia. Chociaż zgadzam się z możliwością, że zgłoszenia były zaniżone, nadal wydaje się wysoce prawdopodobne, że całkowita liczba przypadków była znacznie niższa niż ta zaproponowana przez autorów.
Miguel O Ryan, MD
Uniwersytet Chile, Santiago, Chile
Odniesienie1. Hennessy TW, Hedberg CW, Slutsker L, et al. Krajowy wybuch infekcji Salmonella enteritidis z lodów. N Engl J Med 1996; 334: 1281-1286
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
W Anglii i Walii dwa ogniska infekcji fagami S. enteritidis typu 4 związane ze spożywaniem lodów zgłoszono do Centrum Kontroli Chorób Zakaźnych w służbie Laboratoriów Zdrowia Publicznego w latach 1990-1995. Dwadzieścia pięć osób zostało dotkniętych epidemią w 1992 i fag S. enteritidis typu 4 wyizolowano z kału 9 z 14, którzy byli testowani. Badanie kohortowe wykazało, że źródłem infekcji były produkowane komercyjnie lody, a także istniały dowody na to, że zostały skażone przez kontakt z innymi pokarmami. Lody przechowywano częściowo zamrożone w lodówce o niedopuszczalnej temperaturze chłodzenia. Drugi wybuch dotknął siedmiu członków personelu hotelowego, a próbki kału z czterech z nich były pozytywne dla faga S. enteritidis typu 4. Dowody statystyczne wskazywały, że pojazdem do infekcji były lody wytwarzane na terenie z surowymi jajami.
S. fagat enteritidis typu 4 był poważnym problemem zdrowotnym w Anglii i Walii, a w dużej mierze był związany ze spożyciem zanieczyszczonych jaj surowych kur. 1-3 Jakość mikrobiologiczna produkowanych w Chinach lodów produkowanych w Wielkiej Brytanii jest ogólnie dobra, 4, a sporadyczne wybuchy zatrucia pokarmowego powodowane przez lody były spowodowane zanieczyszczeniem krzyżowym lub lodem domowej roboty zawierającym niepasteryzowane jaja kurze.
Tamara Djuretic, MD
Patrick G. Wall, MD
Gordon Nichols, Ph.D.
Public Health Laboratory Service, Londyn NW9 5DF, Zjednoczone Królestwo
4 Referencje1 Irwin DJ, Rao M, Barham DW, et al. Wybuch zakażenia fagiem Salmonella enteritidis typu 4, związany z użyciem surowych jaj w skorupkach. Commun Dis Rep CDR Rev 1993; 3: R179-R183
MedlineGoogle Scholar
2. Humphrey TJ, Baskerville A, Mawer S, Rowe B, Hopper S. Salmonella enteritidis typ 4 z zawartości nienaruszonych jaj: badanie z udziałem naturalnie zakażonych kur. Epidemiol Infect 1989; 103: 415-423
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. de Louvois J. Salmonella kontaminacja jaj. Lancet 1993; 342: 366-367
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Nichols G, de Louvois J. Jakość mikrobiologiczna lodów i innych lodów jadalnych. PHLS Microbiol Dig 1995; 12: 11-15
Google Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Do redakcji: Dr O Ryan kwestionuje nasze oszacowanie liczby osób, u których rozwinęło się zapalenie żołądka i jelit S. enteritidis po zjedzeniu lodów Schwana; opiera swoje wątpliwości na zasadniczej zmienności w skażeniu lodów, a w szczególności na dystrybucji gorącej partii wyprodukowanej 26 sierpnia 1994 r. Zgadzamy się, że jest mało prawdopodobne, aby wszystkie 89 cystern transportujących lód kremowa mieszanka była jednorodnie zanieczyszczona każdym ładunkiem. Jednak, jak zauważyliśmy, nasze oszacowanie przypadków było oparte na losowym badaniu 200 gospodarstw domowych, które otrzymały lody Schwan w okresie od 10 września do 20 września, które nie były związane z serią wyprodukowaną 26 sierpnia. Tak więc, w przeciwieństwie do Dr. O. Interpretacja Ryana, nasze odkrycia są generalizowalne dla wszystkich konsumentów lodów Schwan s. W rzeczywistości, ponieważ nasze oszacowanie było niezależne od wpływu gorącej partii wyprodukowanej 26 sierpnia, prawdopodobnie nie doceniliśmy liczby przypadków wynikających z tej epidemii zarówno w Minnesocie, jak i w całym kraju. Inne obszary kraju, które otrzymały produkt 26 sierpnia, najprawdopodobniej miałyby zwiększony poziom chorób podobnych do tych w południowo-wschodniej Minnesocie. Jednak firma Schwan s Sales Enterprises, Inc. nie dostarczyła Centrow for Disease Control and Prevention z krajowymi danymi dystrybucji produktów do naszego dochodzenia w sprawie tego wybuchu; brak takich danych uniemożliwił nam prowadzenie podobnych analiz regionalnych w innych państwach.
Chcielibyśmy podziękować Djureticowi i współpracownikom za ich uwagi na temat lodów i salmonelli. Zanieczyszczenie pasteryzowanych produktów spożywczych i stosowanie niepasteryzowanych jajek kurzych to możliwe do uniknięcia zagrożenia. Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego muszą współpracować z przemysłem spożywczym i edukować konsumentów, aby kontrolować te zagrożenia i zapobiegać podobnym epidemiom w przyszłości.
Chcielibyśmy również poprawić nadzór: William L. Oemichen, Departament Rolnictwa w stanie Minnesota, St. Paul, powinien był zostać włączony do zespołu dochodzeniowego.
Thomas W. Hennessy, MD
Laurence Slutsker, MD, MPH
Ośrodki ds. Kontroli i Prewencji Chorób, Atlanta, GA 30333
Craig W. Hedberg, Ph.D.
Kristine L. MacDonald, MD, MPH
Michael T. Osterholm, Ph.D., MPH
Departament Zdrowia Minnesota, Minneapolis, MN 55440-9441
(3)
[więcej w: wdrożenia magento, Mimośród, ceftriakson ]
[hasła pokrewne: przywra chińska, obroża foresto allegro, radioterapia stereotaktyczna ]